5 sterren kattenpension, kooi-vrij, grote buitenren. Kattenpension, geen honden.

Kattentrimsalon

Weg met haarballen, weg met klitten, weg met een huis vol haar.

Kattentrimsalon voor alle soorten katten; langharig, kortharig, jong en oud. Katten die tenminste 1x per jaar in ons kattenhotel logeren krijgen een korting van 10%, uiteraard zijn ook katten die hier niet logeren van harte welkom.

Onze missie: een verzorgde kat is een happy kat. Een happy kat is een happy eigenaar. Regio Schagen, Alkmaar, Hoorn en Heerhugowaard.

Meer weten over de vachtverzorging van jouw kat?

Klik dan hieronder jouw kattenras aan.

Ik heb een langharige kat

Doordat fokkers Britse Kortharen gingen kruisen met Perzische katten ontstond er een langharige Brit. De vacht voelt vol en zacht aan, en bestaat voor een groot deel uit onderwol.
Dit ras heeft veel vachtverzorging nodig: hun lange haren zijn erg fijn (pluizig) van structuur en heeft snel de neiging om te klitten.
De kat kan meestal niet alle vachtverzorging zelf bijhouden: te veel en te fijn haar.

Hoe vaak naar de trimsalon?

Dat hangt er sterk vanaf hoeveel aandacht je zelf schenkt aan vachtverzorging. Als je zelf meermaals per week controleert op klitten en regelmatig doorkamt, dan hoeft de kat niet naar de trimsalon.
Wil je het jezelf wat gemakkelijker maken: ga 2x per jaar naar de trimsalon en laat de vacht "uitwollen". Je maakt het jezelf en de kat een stuk gemakkelijker.
Lukt het je helemaal niet om de kat zelf te kammen/uit de klit te houden: ga 4x per jaar naar de trimsalon.

 

Dit is een natuurras, dat betekent dat het ras zelf is ontstaan zonder dat de mens dit ras oorspronkelijk heeft gecreëerd. De oorspronkelijke Noor heeft weinig vachtverzorging nodig: de kat kan dat prima zelf.
Een Boskat met een wat meer oorspronkelijke vacht heeft zowel dekhaar als onderwol, waarvan de dikte perfect is. In de zomermaanden lijkt de oorspronkelijke Boskat bijna een kortharige kat omdat tijdens de rui het overgrote deel van de lange haren wordt losgelaten. Vooral de staart verraadt in de zomermaanden nog dat het een langharige kat betreft, de rest van het lichaam heeft bijna kort haar.
Al vele jaren bemoeien fokkers zich met het ras en daardoor zijn er vachten ontstaan die de kat lang niet altijd meer zelf goed bij kan houden. In de zomermaanden zijn ze dan niet meer bijna kortharig. En ze hebben vaak (te) veel onderwol. Daardoor kunnen ze klitgevoeliger zijn geworden.

Charlie is een uit de kluiten gewassen kerel met een heleboel onderwol. Dat dunnen we uit zodat hij niet snel klitten krijgt. Hij vindt het trimmen niet altijd even leuk, maar omdat hij veel boswandelingen maakt is het voor hem belangrijk dat we aan klittenpreventie doen.
en de trimbehandeling is ook pure verwennerij voor hem.
hier gaat iemand graag op de foto

Leuk feitje: ik heb zelf 4 Noorse Boskatten, ze komen alle 4 uit min of meer dezelfde foklijn. 2 van mijn dames hoef ik vrijwel nooit te kammen en zijn vrijwel kortharig in de zomer. Ze hebben nooit klitten. De 2 andere dames moet ik goed in de gaten houden qua klitten en controleer ik wekelijks.

Hoe vaak naar de trimsalon?
Dat hangt af van de vacht van de kat en of je thuis zelf veel of weinig onderhoud pleegt aan de vacht van jouw kat.
Heeft jouw kat nooit klitten en heb je er weinig werk aan, dan hoeft jouw kat niet naar de trimsalon.
Heeft jouw kat veel onderwol en kam je regelmatig zelf: 2x per jaar
Lukt het thuis niet om het regelmatig bij te houden? 4x per jaar.

Jouw kat heeft vaak opvallend lang haar op de buik: stukken langer dan bij de meeste andere langharige rassen. De Maine Coon is een ras wat natuurlijk is ontstaan. Door inmenging van de mens is er het 1 en ander veranderd aan dit oorspronkelijke ras: de oren zijn doorgaans groter, de kat zelf is groter geworden Bij Maine Coons zien we vaak slechte gebitten. Dat heeft veel impact op de vacht: een kat met een pijnlijk bekkie verzorgt zichzelf niet zoals het zou moeten. Hoewel natuurlijk niet bij iedere Maine Coon: we zien vaak dat klitvorming het gevolg is van een vettige vacht. Maar ook klitvorming door de aanwezigheid van een overmatige hoeveelheid onderwol. De klitten kunnen overal zitten, maar we zien ze het meest in de broek, op de buik/borst, in de oksels en in de liezen.

Hoe vaak naar de trimsalon?
De Maine Coon is een grote en vooral zware kat, 8 tot 10 kilo is geen uitzondering. Dat maakt dat het voor veel mensen erg zwaar is om de kat thuis zelf bij te houden. De vacht van de Maine Coon is pas volledig als hij al een paar jaar oud is. Vaak zien we dat jonge Maine Coons eigenlijk nauwelijks klitten krijgen: ze hebben nog niet zoveel onderwol en bizar lang haar hebben ze ook nog niet. Elke kat is anders, dus het kan zijn dat jouw jonge Maine Coon wel al klitten krijgt.
In zijn algemeenheid:
Tot de leeftijd van 2 jaar is een trimsalon in de meeste gevallen niet nodig.
Vanaf 2 jaar: Lukt het je thuis om vooral de broek, dijen, buik en oksels wekelijks door te kammen, dan hoeft de kat niet naar de trimsalon.
Vanaf 4 jaar: inmiddels is jouw kat waarschijnlijk groot en zwaar. En krijgt hij wat sneller klitten.
De meeste Maine Coons in ons bestand zien wij 2 a 3x per jaar.

Jack Lief

 

Jack, voordat we de trimbehandeling starten. Jack bezoekt onze trimsalon 3x per jaar zodat hij geen problemen krijgt zoals klitten.

 

Jack na. Wat is het toch een charmeur!

 

---> we geven je tips hoe je het beste de vacht van jouw Maine Coon thuis kunt bijhouden.

De Heilige Birmaan is vaak een vrij probleemloze kat als het gaat om vachtverzorging. Ze hebben in de meeste gevallen geen overmatige onderwol en niet al te lang haar. Mochten er wel klitten ontstaan dan is dat vaak op de borst en op de heupen. Maar we kennen ook uitzonderingen hoor: wel veel onderwol en wel erg klitgevoelig.

---> tip: een statische vacht veroorzaakt sneller klitten. Statische vacht ontstaat door een droge lucht in huis, omdat we de verwarming graag hoog hebben en de lucht daardoor droog is in huis. Hang luchtbevochtigers in huis op, het helpt tegen klitvorming en is nog gezond ook.

Hoe vaak naar de trimsalon:
Veel Heilige Birmanen hoeven nooit naar de trimsalon. De enkeling die toch wat klitgevoeliger is zien we 1 a 2x per jaar. Vaak is er een reden waarom ze wat klitgevoeliger zijn geworden, bijvoorbeeld omdat ze wat strammer worden (ouderdom) of omdat ze een slecht gebit hebben.

---> Leuk weetje: wist je dat als we een klitje wegscheren bij een Heilige Birman dat het dan goed mogelijk is dat er op dat plekje donker haar voor terug groeit? Dat wordt vanzelf weer lichter van kleur, maar dat kan wel een tijdje duren.

De Ragdoll is een langharig kattenras dat door de mens is gecreëerd. Ragdolls zien we in de trimsalon in vele soorten en maten. De 1 is juist heel groot met heel veel haar en de ander is wat kleiner gebleven en heeft niet zoveel haar. Ze horen niet al te klein te zijn en ze horen een dikke, zijdezachte vacht te hebben. Hun vachten zijn gevoelig voor klitten, wat wordt veroorzaakt door het vele onderwol dat ze hebben.
Wij zien veel Ragdolls in onze trimsalon. Vaak komt dat omdat veel Ragdolls geen fan zijn van de kam, en waardoor thuis kammen moeilijk is. Ook bij ons op tafel zijn dat vaak katten die veel tegengas geven. De vele onderwol is bij uitstek een reden voor ons om de kat wel uit te wollen: dan krijg je het thuis een stuk gemakkelijker voor elkaar om zelf een kammetje door de vacht te halen.

 

Zoey

 

Luna

 

King

 

---> tip: een statische vacht veroorzaakt sneller klitten. Statische vacht ontstaat door een droge lucht in huis, omdat we de verwarming graag hoog hebben en de lucht daardoor droog is in huis. Hang luchtbevochtigers in huis op, het helpt tegen klitvorming en is nog gezond ook.

Hoe vaak trimmen?
Juist omdat het thuis in veel gevallen de kat niet wil meewerken aan een kambeurt is het een goed idee om dat in een trimsalon te laten doen. Zo blijf je zelf de beste vriend van jouw kat en hoeft jouw kat alleen boos te kijken naar ons.
De meeste Ragdolls zien wij 3 a 4x per jaar in onze trimsalon.

---> Leuk weetje: wist je dat als we een klitje wegscheren bij een Ragdoll dat het dan goed mogelijk is dat er op dat plekje donker haar voor terug groeit? Dat wordt vanzelf weer lichter van kleur, maar dat kan wel een tijdje duren.

Veel mensen vinden de Siberische kat erg lijken op de Noorse Boskat. In zekere zin is dat ook wel zo, maar er zijn ook wat verschillen. Ook de Sibeer is een natuurlijk onstaan ras, en ook bij de Sibeer is er door inmenging van de mens in de fokprogramma´s het 1 en ander veranderd. De vacht is doorgaans dik, met veel onderwol. Het zijn vaak actieve katten die graag buiten komen. De combinatie (regen-)water en een vacht met veel onderwol is geen ideale: er ontstaan vrij gemakkelijk klitten.

Indy

 

Hoe vaak naar de trimsalon?
De meeste Siberen zien wij 3 a 4x per jaar. In veel gevallen is het een goed idee om de ondervacht uit te dunnen (uitwollen). Zo onstaan de klitten minder snel en is het kammen in de thuissituatie een stuk gemakkelijker. Zelfs als jouw kat 3 a 4x per jaar de trimsalon bezoekt zul je toch wekelijks op klitten moeten controleren en hier en daar een kammetje overheen moeten halen.

Een echte, raszuivere Pers is eigenlijk een kat die alleen gehouden kan worden door liefhebbers. De Pers heeft over zijn gehele lichaam erg lang haar. Dit is heel fijn en zacht haar, wat extreem gevoelig is voor klitten. Het is niet raar als je ´s morgens gekamd hebt en ´s avonds alweer een klit vindt. Voorts is het zo dat de oogjes 1 a 2x per dag (!) schoongemaakt moeten worden, anders onstaan er korsten van traanvocht in de traangootjes. Traangootjes die niet schoongehouden worden gaan smetten: we zien vaak dat er onder die ophoping van vuil de huid helemaal kapot is.

Hoe vaak naar de trimsalon?
Als je thuis niet teveel werk aan je kat wilt hebben is een Pers niet de ideale huisgenoot voor jou. Als je dit nu leest is het vermoedelijk al " te laat", je hebt al een Pers en het vachtonderhoud stijgt je boven de pet.

Perzen die thuis dagelijks gekamd worden: je kunt het jezelf gemakkelijker maken door een aantal keer per jaar naar de trimsalon te gaan. Dan wordt de vacht uitgedund en gaat het kammen thuis een stuk gemakkelijker. Let op: showkatten mogen niet uitgedund worden.

Wil je niet dagelijks kammen?
Dan is er maar 1 optie: 3 a 4x per jaar de kat laten kort laten scheren. En met kort bedoelen we 1 mm-kort, want het is niet mogelijk om bijvoorbeeld het haar te halveren in lengte. De oogjes moeten dagelijks schoongemaakt moeten worden.

viltplakaten

 

dit Persje was helaas vrijwel geheel vervilt. De grote stukken vilt trokken hard aan haar velletje, waardoor ze er zelf al aan was gaan trekken. Daardoor was haar huid hier en daar beschadigd en waren de wondjes gaan smetten. We hebben de eigenaren op weg kunnen helpen met goede tips, waardoor dit Persje nooit meer zulke klitten hoeft te krijgen.

 

---> Let op: Geheel geschoren katten hebben geen bescherming meer tegen zonnebrand of tegen de kou. De kat kan dus niet naar buiten als hij pas geschoren is.

Dit type kat zien we natuurlijk veel in onze trimsalon. En in alle soorten en maten, waardoor het niet te voorspellen is wat in het geval van jouw kat de mogelijke problemen kunnen zijn en wat de oplossing daarvoor is.
Als algemene stelregel: heeft jouw kat nooit klitten dan is er weinig reden om een trimsalon te bezoeken.
Heeft jouw kat altijd klitten op 1 plek of sowieso snel klitten? Dan maak je een afspraak. Zodra wij de kat hebben gezien kunnen we je ook meteen voorzien van een advies wat bij jouw kat past.

Algemene informatie bij Langharige katten​

  • Nageltjes worden geknipt
  • Oren en ogen worden schoongemaakt
  • Klitten worden verwijderd
  • Vacht wordt makkelijk doorkambaar gemaakt
  • Je krijgt tips voor thuis
—> Goed om te weten: Je kunt extra verzoekjes indienen. Bijvoorbeeld: ik wil graag dat er rond de billen geschoren wordt, want er blijft ontlasting in hangen. Of: ik wil de buik en/of oksels geschoren hebben, want daar zitten steeds de klitten.

Meestal duurt een behandeling tussen de 40 minuten en een uur. Eigenlijk nooit langer, voor de kat is “hoe korter het duurt hoe beter”.

Dat is het dunner maken van de ondervacht. De laatste jaren is er een trend onder kattentrimsters om zo min mogelijk uit te wollen. Het idee erachter is dat de onderwol in de vacht een functie heeft. Dat is natuurlijk ook zo. Wij wollen vaak wel uit, maar laten natuurlijk ruim voldoende onderwol in de vacht zitten om deze functie niet aan te tasten. Of er wel of niet uitgewold moet worden hangt erg af van de vacht van jouw kat en vooral of je het doorgaans zelf wel of niet goed kunt bijhouden. Uitwollen is dus geen doel op zich. Soms is het hard nodig, soms een beetje, soms helemaal niet.

—> Handig! We geven je tips om het vachtonderhoud thuis makkelijker/beter bij te kunnen houden

Als de klitten te groot zijn, teveel zijn of te dicht tegen de huid aan zitten. Meestal kan de klit zelf verwijderd worden zonder de gehele kat te hoeven scheren.
Veel eigenaren vragen ons de buik, de oksels en de binnenkant van de achterpootjes scheren, omdat hier de klitten het snelst terugkeren. Dat is slim: het scheelt zowel jou als jouw kat in de thuissituatie een hoop stress.

—> Help, een klit! Een kat met klitten heeft daar veel last van. Laat ze verwijderen.
—> AUWWW! Een kat met een vervilte vacht heeft niets aan de vacht: het reguleert niet meer zijn temperatuur. Dus zelfs als het hartje winter is: vervilte katten moeten zo snel mogelijk geschoren worden.

Algemene informatie bij kortharige katten

In de meeste gevallen gaat het haar niet klitten. Dat betekent dat je zelf meer last hebt van al dat rondvliegende haar dan de kat zelf. Natuurlijk zijn er voldoende uitzonderingen op het “niet klitten”, want kortharige katten die zichzelf niet zo goed verzorgen kunnen wel degelijk vilt en klitten krijgen. Verder is het zo dat een kat die zichzelf wel goed verzorgt het losse haar allemaal inslikt. Je kunt je afvragen hoeveel haar inslikken nog gezond is. Darmen kunnen verstopt raken, wat een dure operatie tot gevolg heeft of een dodelijke afloop.
De meeste Britse Kortharen zien wij 2 tot 4x per jaar in de trimsalon.

  • Nageltjes worden geknipt
  • Oren en ogen worden schoongemaakt
  • Klitten worden verwijderd
  • Vacht wordt makkelijk doorkambaar gemaakt
  • Je krijgt tips voor thuis

Meestal duurt een behandeling tussen de 40 minuten en een uur. Eigenlijk nooit langer, voor de kat is “hoe korter het duurt hoe beter”.

—-> tip! Wist je dat je slechts 1 grove kam nodig hebt om jouw Brit netjes te houden? Alle overige kammen/borstels/enzovoort is eigenlijk onzin, het is slechts die ene kam. We laten het je graag zien. Ook de kamtechniek kunnen we je uitleggen, vraag ons ernaar ! Wie weet kun je het daarna helemaal zelf bijhouden.

Ik heb een kortharige kat

Van alle kortharige katten die wij in de trimsalon krijgen is dit het ras wat we veruit het meeste zien. Deze katten hebben een dubbele ondervacht. Dat betekent dat ze veel meer haar hebben dan een gewone kortharige kat. Zodra ze in de rui gaan zul je grote vlokken haar door je huis zien vliegen. Deze katten verliezen (zoals elke kat) het hele jaar door wat haar, maar zodra ze in de rui gaan is het extremer.

Benji is zelf te lui om zijn vacht te onderhouden. Zodra hij in de rui gaat ziet hij een beetje uit als een struisvogel.
Wat een enorme berg haar hebben we eruit kunnen kammen! Benji wordt 2x per jaar getrimd, het kan een overweging zijn om daar 3x per jaar van te maken.

In de meeste gevallen kunnen deze katten zichzelf prima verzorgen.
Deze katten zien we wat minder op de trimtafel, tenzij het toevallig een kat is waar veel haar op zit. Wel zien we met grote regelmaat kortharige katten die ouder worden op de trimtafel. Oudere katten hebben in 80% van de gevallen artrose. Artrose maakt dat hun lichaam niet meer soepel kan bewegen en waardoor de kat zichzelf niet meer goed zal onderhouden. Daardoor ontstaan er allemaal viltjes, meestal zit dat op de heupen, maar het kan over het gehele lichaam voorkomen. Soms kunnen we dat nog uitkammen, maar vaak is het beter dat deel waar het vilt al zit gewoon te scheren.

Juul is een Europese korthaar, zij beschikt over een royale hoeveelheid haar. Juul wordt 3x per jaar getrimd.

---> weetje: Artrose speelt bij veel katten een grote rol, vanaf de leeftijd van 7 jaar is het verstandig om dit jaarlijks bij de dierenarts te laten controleren (seniorencheck).
---> katten laten niet snel zien dat ze ergens pijn hebben. Het feit dat jouw kat nog vlotjes op de bank springt is daardoor geen indicatie om aan te nemen dat hij geen artrose heeft. Als de kat die sprong niet meer maakt (of heel stram) dan is de artrose reeds vergevorderd.

 

Voor deze kat hebben we een speciale categorie gemaakt. We hebben hem ingedeeld bij de kortharige katten omdat langharige katten over het algemeen al jaren in de trimsalon komen, maar kortharige katten vaak pas zodra er problemen ontstaan. Dus zodoende de categorie "hoogbejaarde kortharige kat".
Als jij dit stukje leest dan heb je vrijwel zeker een zo´n lieverd naast je op de bank liggen ❤️ en heb je vachtproblemen ontdekt.

Vanaf ongeveer 16 jaar kunnen we wel spreken van bejaard en hoogbejaard. Deze katjes gaan vaak een aantal dingetjes mankeren. Zo worden ze magerder, en bewegen ze slechter. Bovendien slapen ze bijna de hele dag. Het is vrijwel zeker dat jouw katje dan artrose heeft in een gevorderd stadium. Bewegen doet pijn en jezelf dubbel vouwen om je heupen af te likken doe je liever niet meer. Het gevolg: het oude haar blijft zitten. Daar kunnen klitten ontstaan die aanvoelen als puntige/plukkerige vilt-dingetjes. Wij noemen dat "pennen", maar dat woord is volgens mij door ons zelf verzonnen.

Deze pennen kunnen we in een beginnende fase nog uitkammen, maar vaker zien we dat het al te vast zit en dat er zelfs grotere viltplekken ontstaan. Deze dienen zo snel mogelijk weggeschoren te worden. Dat vilt trekt namelijk aan de huid, en een kat heeft een flexibele huid nodig om soepel te kunnen bewegen. Als je dat optelt bij het feit dat jouw katje ook al zere botjes heeft, dan is er maar 1 oplossing: zo snel mogelijk naar de trimsalon.

---> iets om op te letten!
Oudere katjes hebben vaak te lange nagels. Te lange nagels groeien in. Ingegroeide nagels doen ongelooflijk pijn, vergelijk het maar met een steentje in je schoen. Ingegroeide teennagels gaan ontsteken.
Wij kunnen je laten zien hoe je die nageltjes zelf kunt knippen, het is echt niet moeilijk. Als je de dan in het vervolg elke maand een keer knipt, dan help je je senior daar enorm mee.

 

---> Help, een klit! Een kat met klitten heeft daar veel last van. Laat ze verwijderen.
---> AUWWW! Een kat met een vervilte vacht heeft niets aan de vacht: het reguleert niet meer zijn temperatuur. Dus zelfs als het hartje winter is: vervilte katten moeten zo snel mogelijk geschoren worden.

Voor wie?

Elke kat heeft een verzorgde, gezonde vacht nodig. Dat vindt de kat zelf meestal ook: let er maar eens op! Veruit de meeste katten besteden bijna de helft van alle tijd dat ze wakker zijn aan hun vachtverzorging. Ook hun nageltjes houden ze keurig bij, en hun oogjes en oortjes houden ze perfect schoon.

IN DE IDEALE WERELD;

Op hun tong zitten papillen (dat schuurpapier wat je voelt als hij/zij je hand likt) waarmee ze zichzelf uitgebreid wassen. Zo zorgen ze ervoor dat zij hun huidtalg gelijkmatig over hun vacht wordt verdeeld waardoor er een waterafstotend laagje ontstaat. Ze halen er losse haren mee weg, en zijn zelfs in staat om een parasiet te vangen met al hun gewas en geknaag. Een gezonde vacht functioneert in de winter als bontjas en in de zomer als een koel vestje. Ze kunnen zelf klitjes uit hun vacht verwijderen, en hebben handige foefjes om hun oortjes en ogen schoon te maken. Hun nageltjes slijten deels vanzelf en deels door veelvuldig de krabpaal te benutten (of het bankstel). In dat opzicht is de kat 1 van de mooiste schepsels van de natuur; ze kunnen eigenlijk alles zelf.

HELAAS IS DE WERELD NIET ALTIJD IDEAAL

De (half-) langharige kat:

De mens heeft zich bemoeid met de voortplanting van de kat. Daardoor genieten we vaak van werkelijk prachtige katten, maar helaas hebben we ook wat minder sterke punten in bepaalde rassen gebracht. Denk aan bijvoorbeeld katten wiens vacht vrijwel uitsluitend uit onderwol bestaat. Grofweg datzelfde spul waarmee hobbyisten de mooiste viltproducten weten te maken. Tja, waar begin je dan als kat?

De oudere kat, kort/langhaar:

Net als mensen krijgen katten op oudere leeftijd een strammer lijfje als gevolg van artrose. Met artrose wordt bewegen lastiger, en pijnlijker. Katten kunnen uitstekend pijn verbergen, want hun instinct vertelt hen dat het laten zien van pijn zwakte toont, iets wat geen enkel dier graag laat zien. Maar alle plekjes zelf met hun tong onderhouden zullen ze niet meer doen. Het komt dus vrij veel voor dat zelfs kortharige katten behoorlijk in de klit raken, en zelfs viltplaten krijgen. Meestal zie je dat ontstaan op de achterste helft van hun lichaam. Ook de nagels van een senior vragen om extra aandacht van de eigenaar. Omdat bewegen pijnlijk is zal een kat met artrose minder lopen en nauwelijks nog aandacht besteden aan het onderhoud van zijn/haar nagels. Alle katten hebben kromme nageltjes, een beetje in de vorm van de snavel van een roofvogel, en als die onbelemmerd kunnen doorgroeien groeien ze onvermijdelijk de teenkussentjes in, iets wat ontzettend pijnlijk is.

De poets-drift van de mens:

Eerlijk is eerlijk: we houden zelf niet van een harig huishouden. En al helemaal niet van haarballen. Door de kat te laten trimmen wordt de kat van een hoop haar ontdaan, dat haar kan alvast niet meer op je nette zwarte kleding blijven kleven. Helemaal haarvrij zal het overigens niet worden: een kat heeft nou eenmaal haar wat vrij gemakkelijk loslaat, ook als hij/zij net getrimd is. Maar het scheelt beslist.

Medische zaken waardoor de kat zichzelf niet meer perfect verzorgt:

Voor veel eigenaren onbekend, maar ongelooflijk veel katjes hebben ontstoken tandvlees. Als eigenaar merk je daar niet zoveel van, want zoals gezegd verbergt de kat pijn, en bovendien kan een kat uitstekend brokjes eten zonder ook maar 1 tand of kies te gebruiken. Maar je raadt het misschien al: het zichzelf wassen en onderhouden wordt tot een minimum beperkt waardoor de vacht er beslist niet beter van wordt. Tip: een slechte adem verraadt gebitsproblemen, ruik daarom eens aan het bekje van de kat. Zijn/haar adem hoeft niet naar aardbeien te ruiken, het hoort min of meer geurloos/neutraal te ruiken. Wel een slechte adem? De dierenarts is dan het beste om te raadplegen.

Overgewicht:

Elke kat heeft een zwabberbuikje 🙂 , ook de meest slanke kat. Dat losse vel is dus geen graadmeter om te bepalen of de kat te zwaar is. En mijn persoonlijke mening is dat veel dierenartsen tegenwoordig te snel het label “te dik” opleggen. Maar ik ben geen dierenarts, dus dat is slechts een bescheiden mening. En een aantal katten zijn inderdaad echt te zwaar. Sommige rassen zijn door genetische aanleg gevoelig voor dik worden, sommige katten zijn gewoon van nature lui, sommige katten worden iets teveel verwend door de eigenaar. En een te dikke kat kan simpelweg zijn eigen vacht niet fatsoenlijk verzorgen, hij kan immers niet overal meer bij. Een zwaarlijvig mens kan zijn eigen tenen niet meer aanraken, een zwaarlijvige kat kan zijn heupen en bips niet meer aanraken. En dan maakt het echt niet uit of de kat langharig of kortharig is: de vacht voelt vuil, de huid wordt daar slechter en de haren raken beslist in de knoop.

Klitten doen pijn. Ingegroeide teennagels doen pijn. Help jouw kat door ofwel zelf te kammen/knippen/scheren/wassen of schakel een kattentrimster in.

Afspraak maken trimsalon

× Whatsapp chat